Daniel utvecklar tunnelbanan

Daniel Wilson har alltid varit intresserad av vagnteknik och analysarbete. Här berättar han om jobbet som verksamhetsutvecklare för ett av Stockholms största kollektivtrafikslag – tunnelbanan.

Vad innebär jobbet som verksamhetsutvecklare på Tunnelbanan?

- Det viktigaste i mitt jobb som verksamhetsutvecklare är att hela tiden jobba för att kollektivtrafiken ska bli bättre och effektivare, så att det funkar bra för resenärerna och att fler kan åka kollektivt. Det gör jag dels genom att veckovis följa upp och analysera både fordonsrelaterade fel och problem i infrastruktur. På så vis kan vi ringa in utvecklingsområden och se till att hitta lösningar för att minimera risken för återkommande problem, säger Daniel.

- Sen jobbar jag också med att kravställa och driva projekt som sträcker sig över längre tid. Ett exempel är reducering av energiförbrukning i trafiken. Hur kan vi med hjälp av tekniska hjälpmedel eller rutiner för exempelvis hanteringen av ventilation under trafikfri tid se till att göra av med så lite energi som möjligt? Tunnelbanan är ju i sig otroligt energisnål om man jämför med andra färdmedel, men det finns alltid mer att göra för att bidra till ett hållbart klimat. Ett annat fokusområde är att se över möjligheterna att skicka data från fordon till landsidan för att ge oss nya typer av analysmöjligheter, vilket är en förutsättning för kunna följa allt från eco-driving till hur resenärsflödena ser ut, fortsätter Daniel.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Kollektivtrafik är bransch som är väldigt kul att jobba inom. Det är spännande att få vara med och göra stor skillnad för många människor i deras vardag eftersom så många litar på att trafiken ska funka, samtidigt som det är en bransch där tekniken går fort framåt, säger Daniel.

Senast uppdaterad: 2022-11-15